In hoeverre kennen de inwoners van Kaapstad hun mensenrechten? Met die vraag reisden de deelnemers van de Beyond Your World-mensenrechtenreis naar Zuid-Afrika. Het land waar nog iedere dag gevochten wordt tegen de stereotyperende contrasten van arm en rijk én zwart en blank. Welk recht is daar nu het belangrijkst?
  • Naam: Sceno Michael Stuhweni, 26 jaar
  • Woonplaats: geboren en opgegroeid in Zuid-Afrika, Kaapstad
  • Beroep: Werkloos

Sceno Michael Stuhweni zat 3 jaar in de gevangenis voor autodiefstal en vocht daardoor zelf voor zijn mensenrecht ‘recht op een proces’.

"Iedereen heeft recht op een proces. Het duurt gewoon soms heel erg lang voordat het proces er komt. Bij je arrestatie word je eerst meegenomen naar het politieburo waar je een paar dagen verblijft. Dat is vaak in niet zulke aangename omstandigheden. Niemand, zelfs je ouders niet, weet waar je bent op dat moment. Daarna word je overgeplaatst naar een gevangenis, een plaats die je niet kent, waar je wacht op je proces."

"Je krijgt hier in Zuid-Afrika wel een datum wanneer je proces gaat plaatsvinden. Maar als je eenmaal veroordeeld bent weet je niet exact wanneer je vrij komt. Je krijgt een x aantal jaren, maar die varieren. Soms word je vroeger vrijgelaten of komen er nog wat andere zaken boven water, waardoor je langer moet blijven. Een exacte vrijlatingsdatum heb je dus niet."

"Iedereen krijgt wel een proces, maar helemaal eerlijk verloopt het niet. Wanneer je geen geld hebt voor een goede advocaat, is het erg moeilijk om je zaak te winnen."