In hoeverre kennen de inwoners van Kaapstad hun mensenrechten? Met die vraag reisden de deelnemers van de Beyond Your World-mensenrechtenreis naar Zuid-Afrika. Het land waar nog iedere dag gevochten wordt tegen de stereotyperende contrasten van arm en rijk én zwart en blank. Welk recht is daar nu het belangrijkst?
  • Bradley Slingers, 24 jaar
  • geboren in Zuid-Afrika, Kaapstad
  • opgegroeid in Kaapstad in de townships
  • werkloos

Bradley Slingers heeft de laatste vijf jaar doorgebracht in de gevangenis voor verkrachting. Hij vocht zelf voor dit mensenrecht in de gevangenis.

Het is een mensenrecht dat iedereen onschuldig is tot er bewijs genoeg verzameld is om een persoon schuldig te laten verklaren. Dit geldt ook voor de Zuid-Afrikaanse wetgeving. Om je gelijk te halen in het gerecht heb je een goede advocaat nodig. “Als je geld genoeg hebt, betaal je je eigen advocaat die op een grondige manier op zoek gaat naar bewijzen om je vrij te krijgen. Vele mensen hier hebben niet het geld om te betalen voor een advocaat en krijgen een advocaat toegewezen die met minder aandacht en tijd de zaak behandelt", aldus Bradley Slingers. Bradley zat zelf vijf jaar vast in de gevangenis, volgens hem onschuldig veroordeeld voor verkrachting.

Vaak zitten er onschuldige mensen voor een lange periode vast. Omdat mensen in voorhechtenis lang moeten wachten op hun proces worden ze vaak onder dezelfde omstandigheden en op dezelfde plaats als veroordeelden vastgehouden. “Gelukkig bestaat er zoiets als vrijkomen op borg, Bail genaamd. Sommige mensen zijn zo arm dat ze geen borg kunnen betalen. Door dat tekort aan geld zitten velen onterecht voor een lange tijd in de gevangenis”, aldus Bradley.