Bij Open Eyes werken studenten onder begeleiding van toppers uit de beroepspraktijk. Door een permanente en kritische dialoog met deelnemers en docenten blijft de vakschool ademen en initiatieven nemen naar aanleiding van de ontwikkelingen in de beroepspraktijk. Zowel jonge motten als oude rotten staan voor de klas. Zij trainen en coachen deelnemers in de journalistiek als ambacht.

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over Open Eyes? Klik dan hier.

De docenten van Open Eyes zijn gerenommeerde vakmensen, zelf actief in een relevante beroepspraktijk, waaronder:

Ad van Liempt
Ad van Liempt staat bekend als het journalistieke geweten van Hilversum. Hij is de godfather van NOVA en wordt gezien als één van de beste eindredacteuren van Hilversum. Van Liempt begon zijn carrière bij Het Centrum (later het Utrechts Nieuwsblad), maar besloot in de jaren ’80 over te stappen naar de televisie. Zo kwam hij terecht bij het NOS Journaal en later Studio Sport en NOS Laat. Toen dit laatste veranderde in  NOVA verhuisde Van Liempt mee en werd voor jaren het gezicht van het programma. In 1999 bedacht Van Liempt het programma Andere Tijden, ook dit werd een enorm succes. In 2009 sloot Van Liempt zijn carrière af bij de omroep maar bleef actief bezig. Vandaag de dag schrijft hij boeken, is lector onderzoeksjournalistiek op televisie aan de Hogeschool Utrecht en is lid van de raad van toezicht bij het Nationaal Historisch Museum.

André van der Stouwe
André van der Stouwe is multimedia journalist, gespecialiseerd in humanitaire onderwerpen wereldwijd.

Alex Wolf
Fotograaf. Alex werkt sinds 2005 als beeldredacteur bij VersPers.nl. Alex heeft zich sinds 2010 ontwikkeld als staatfotograaf. Eerder maakte hij series van humanitaire onderwerpen wereldwijd.

Brechtje Keulen
Is freelance journalist en tekstschrijver. Ze publiceerde in o.a. De Groene Amsterdammer, De Correspondent, nrc.next en Filosofie Magazine, en is vast redactielid van Z!, de Amsterdamse daklozenkrant.

Devid Ilievski
Studeerde Journalistiek en Cultuurwetenschappen. Hij is onderzoeksjournalist en docent aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg en Windesheim in Zwolle. Eerder werkte hij mee aan reportages voor het tv-programma Opgelicht?! en de actualiteitenrubriek Netwerk. Voor o.a. Panorama en De Groene Amsterdammer schreef hij over misdaad. Voor het boek Sreten 'Joca' Jocic zocht Ilievski, zoon van een Servische moeder en Macedonische vader, Jocic op in de gevangenis voor een persoonlijk interview.

Dirk Bayens
Dirk Bayens is onderzoeksjournalist. Hij werkte eerder voor Zembla, KRO Reporter en Medialogica (VPRO/Human). Op dit moment werkt hij bij het nieuwe mediaprogramma de Monitor waar hij met Teun van de Keuken onderzoeksjournalistiek toepast op relevante maatschappelijke kwesties aangedragen door kijkers.

Elleke van Uhm
Hield zich tijdens haar studie Politicologie al bezig met de organisatie van symposia en evenementen om jongeren te betrekken bij maatschappelijke en actuele thema's. Bij Lokaalmondiaal & Coolpolitics was ze betrokken bij video-producties, evenementen en Beyond Your World. Sinds januari 2015 werkt Elleke als freelance projectmanager, producent en programmamaker. Zij werkt voor o.a. Sixbox media en Radion. Bij VersPers werkt zij in de organisatie en als producent.

Ger Casparie
Ontwikkelt en geeft communicatie- en gedragstrainingen, leert deelnemers zich beter te presenteren en doet aan teambuilding. Wat ik als eerste doe is vragen stellen. Aansluiting vinden bij wat er al is aan kennis en vaardigheden. Daarna maak ik inzichtelijk wat ik kan aanvullen. Ontwerp een voorstel waar je enthousiast van wordt. Zelf word ik enthousiast van improvisatietheater als methodiek. Mijn trainingen zijn altijd maatwerk en pas, ter plekke, mijn programma aan om het gestelde doel te behalen.

Geesje van Haren
Richtte in 2005 VersPers.nl op. Een online platform voor open journalistiek. Met als doel jonge journalisten de kans te geven mooie journalistieke producten te maken en die te tonen aan een breed publiek. Geesje werkt daarnaast als freelance mediamaker, zowel in geschreven tekst, fotografie en audiovisuele producties. 

Huub Schuijn
Huub Schuijn is een jonge ondernemer, socioloog en communicatiewetenschapper. Hij won The Challenge met het project Yournalism. Een crowdfunding-platform waar bezoekers onderzoeksjournalistieke onderwerpen kunnen aandragen, op elkaars ideeën kunnen stemmen en onderwerpen kunnen meefinancieren.

Ilse Wolf
Wat begon met het fotograferen van bloemetjes en bijtjes in de tuin is nu haar droombaan. Ilse studeerde in 2014 af op het AKV St Joost in Breda en liep twee jaar rond op de Koninlijke Academie van de Schone Kunsten te Antwerpen. Ilse werkt zowel aan eigen projecten als in opdracht. Weather Permitting is zo’n voorbeeld van een eigen project. Een boek over een bijna onbewoond eiland wat in januari 2015 is uitgegeven en inmiddels wereldwijd te koop is.

Jerry Vermanen
Multimediajournalist Jerry Vermanen is de bedenker en projectleider van RegioHack, een datajournalistiek project voor de Stentor en TC Tubantia, zij organiseerden een hackathon van 30 uur voor journalisten en programmeurs. Jerry werkte als datajournalist bij NU.nl. Daar maakte hij interactieve visualisaties en deed hij onderzoeken naar onder meer politiegeweld, verkeersdoden, opkomsttijden van hulpdiensten en luchtigere onderwerpen. Tegenwoordig werkt hij voor het onderzoeksjournalistieke programma De Monitor, met presentator Teun van der Keuken.

Karel van den Berg
Journalist en creativiteitsdeskundige. Als journalist maakte hij wereldwijd reportages en documentaires voor Netwerk en was hij werkzaam voor verschillende regionale media als het Deventer Dagblad, de Arnhemse Courant en RTV Drenthe. Als eigenaar van de Mediapraktijk traint en coacht hij redacties bij kranten en omroepen in journalistieke creativiteit. Hij ziet creatieve verrijking van zijn vak(genoten) als missie en ziet hier ook het belang in voor de pluriforme pers.

Lisette van Engelen
Door een zeer brede interesse heeft Lisette zich gespecialiseerd in meerdere vakgebieden. Ze studeerde sociale geografie en deed onderzoek naar sociale problemen, volgde een postmaster journalistiek en werkte voor de Volkskrant. Door haar eigen bedrijf op te zetten, creëerde ze een kans om iedere dag te doen wat ze leuk vindt en waar ze goed in is: zowel redactie en communicatie als sociaal onderzoek.

Nico Haasbroek
Was hoofdredacteur van het NOS Journaal, buitenlandcorrespondent, oprichter van RTV Rijnmond en nog heel veel meer. In 2012 kwam zijn boek ‘Nico’s nieuws’ uit waarin hij de pleit voor assertieve journalisten die met pen en papier de wereld in trekken opzoek naar nieuws.

Michel Mol
Michel Mol lanceerde -na zijn consultancy carrière bij Grey Advertising en McKinsey- in 2001 Uitzendinggemist als directeur innovatie voor de Publieke Omroep. Daarna is hij Mol Company gestart, waarmee hij sinds 2010 traditionele organisaties helpt digitale media te integreren in marketing en strategie: van Nederlandse mediapartijen, vastgoed, retail en luchtvaartmaatschappijen, tot smartphone fabrikanten en banken.

Paul van der Cingel
Paul van der Cingel is econoom, eigenaar van Research voor de Regio® en verbonden aan de Hogeschool Windesheim. Hij verzorgt enerzijds economische trainingen voor journalisten en anderzijds trainingen voor een betere omgang met complexe vraagstukken voor professionals in het algemeen. Hij publiceerde twee boeken, waaronder ‘Internationale economie in het nieuws’, dat in 2011 bij de CBS Persprijs een eervolle vermelding kreeg. Hij is bijzonder lid van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ.nl) en member of the Global Complexity Network (GloComNet.org).

Roger Vleugels
Roger Vleugels is dé autoriteit in Nederland op het gebied van de WOB en het gebruik daarvan. Hij werkt onder andere in opdracht van RTL en NRC.

Vincent Verweij
Vincent Verweij is een Nederlandse freelance onderzoeksjournalist. Na zijn middelbareschooltijd in Vught studeerde Verweij communicatiewetenschap. Na zijn studie legde zij zich toe op het televisiemaken als verslaggever bij RTL Nieuws. Hij maakte in binnen- en buitenland reportages en interviews met onder meer Helmut Kohl en Václav Havel. In 1993 startte hij, samen met Gilles Frenken en Kay Mastenbroek, het productiebedrijf Polderfilms. Het bedrijf maakte documentaires en informatieve televisieprogramma's, onder meer voor de KRO, IKON en RTL. In 1996 verliet Verweij het bedrijf en trad in dienst bij de NPS, waar hij als verslaggever/regisseur werkte voor de programma's Medialand, Het uur van de wolf en Zembla.

Zamarra Kok
Zamarra Kok is online expert huishouden voor de Telegraaf en had organizingrubrieken in o.a. 101 woonideeën, Jan en Vriendin. Zij publiceert regelmatig artikelen over schoonmaken en organizing in bladen als Allerhande, Margriet, en Vrouw (Telegraaf). Als consultant huishouden werkt voor Albert Heijn en beantwoordt alle lezersvragen over huishouden die via de website van Albert Heijn gesteld worden. Ook is Zamarra regelmatig als deskundige te zien op televisie en geeft zij workshops en trainingen over organizing, huishoudmanagement en verkoopstyling aan particulieren en bedrijven. Sinds 2010 is zij ambassadrice van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Professional Organizers (NBPO). Zie: http://www.zamarra.nl/?s=organizing