Tussen de onverbiddelijke armoede en vele westerse ngo’s in de sloppenwijken van Kampala, starten steeds meer Oegandezen een eigen onderneming. Van primitieve, levensgevaarlijke wijken worden het vertrouwde dorpen, waar mensen een bezoekje brengen aan de universiteit, kapper of een simpele bioscoop.

“Zo’n veertig klanten per dag bezoeken mijn winkel”, vertelt Yasin Karimba. Zijn kapperszaak bestaat al twaalf jaar in de grootste sloppenwijk van Kampala, Kisenyi, en het is er een drukte van jewelste. Met een startkapitaal van 400.000 Oegandese shilling, omgerekend ongeveer 120 euro, startte Yasin de zaak in een kleine ruimte. Ondertussen heeft hij kunnen uitbreiden naar een grotere kapperszaak. Omdat het goedkoop is, komen er ook mensen van buiten de sloppenwijken bij Yasin. “Als ik een winkel buiten de sloppenwijken zou hebben zou ik stijgen op de sociale ladder. Maar ik heb gekozen om hier te werken. De lijdende mensen in de sloppen raken mij.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.