Bali is een eiland met iconische rijstvelden, palmbomen en parelwitte stranden. De perfecte bestemming voor iedere vakantieganger. Helaas kent het toerisme ook een keerzijde: het eiland wordt namelijk langzamerhand ingepikt door westerlingen, die gigantische resorts en luxe restaurants uit de grond stampen.

Putu Boyd is een hoogopgeleide Balinees die in een beachclub werkt in zijn geboortedorp Lovina, ten noorden van Bali. Ondanks dat Putu Boyd het daar naar zijn zin heeft, is hij opgeleid voor meer verantwoordelijkheid. Hij weet dat hij grotere carrièrekansen zou hebben in het toeristische zuiden, maar wil daar koste wat kost vandaan blijven. “Gebieden zoals Kuta en Denpasar zijn geen Bali meer – er is niks meer over van de cultuur over die wij in het noorden nog wel kennen. Het zuiden is verwesterd, zelfs Javanen zijn ernaartoe verhuisd om een beter leven op te bouwen dan ze op het buurland van Bali zouden hebben. Ik wil niet dat mijn kinderen in die cultuur opgroeien.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.