In elk café, bij de kapper, in iedere huiskamer en zelfs in de taxi worden ze bekeken: de Braziliaanse telenovela's. Deze soaps trekken dagelijks meer dan honderdmiljoen kijkers. De maatschappij heeft veel invloed op de telenovela's. Commerciële bedrijven grijpen hun kansen, net als de leerlingen van theaterschool Nos do Morro uit een van de sloppenwijken van Rio de Janeiro.

Het is midden op de dag. De zon staat hoog en de gekleurde vlaggetjes in de sloppenwijk Vidigal wapperen in de warme wind. Vanaf deze hooggelegen favela in Rio de Janeiro heb je uitzicht over de zee en Ipanema. In het centrum wonen de 'rico', de rijken, zoals de bewoners van Vidigal hun stadsgenoten noemen. Het is zondag en rustig op straat. Voor de ramen van de duizenden kleine betonnen huisjes hangen doeken om de hitte van de zon buiten te houden. De rust wordt bruut verstoord door harde bassen van funkmuziek die weerklinken in de straten. Dit stille middaguur is het perfecte moment van de week voor zeven studenten van theaterschool Nos do Morro om midden op straat te repeteren.

“Stop! Mariana hier komen, wat zie ik? Kauwgom?”, Mariana kijkt met grote ogen en stopt verschrikt met kauwen. “Ik heb het wel gezien, spuug uit!” Lerares Jacky houdt haar hand op en met een schuldbewust gezicht spuugt het meisje de kauwgom in haar hand. “En waarom draag je je haar los?”, briest Jacky. “Zo kun je niet dansen, kom hier.” De docent draait Mariana om en bindt in een handomdraai haar haren in een hoge staart op haar hoofd. “Oké iedereen op zijn plek, muziek!”

Vier jongens en drie meisjes van zestien beginnen te dansen. De ontblote buiken van de meisjes bewegen soepel op de muziek, terwijl de jongens om hen heen breakdancen. Ze zingen en kijken allemaal in een fictieve camera. Uit de speakers dreunt een van de nummers die zij zelf hebben geschreven en ingezongen. Dat dit hun enige vrije dag van de week is, maakt hen niet uit. Deze zeven studenten hebben een doel voor ogen. Doorbreken. Net als hun voorgangers en grote voorbeelden die zijn ontdekt via Nos do Morro. Vidigal bewoners die spelen in telenovela's (soapseries) en grote films zoals City of God, de wereldwijd bekende film over de favela’s van Rio met dank aan de zang-, acteer en danslessen van de theaterschool. En ook zij zijn op de goede weg. Met zijn zevenen spelen ze in een van de vele telenovela’s die de Braziliaanse televisie kent. Ze acteren wat ze in het echt zijn. Muzikale tieners uit een favela in Rio de Janeiro.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.