In hoeverre kennen de inwoners van Kaapstad hun mensenrechten? Met die vraag reisden de deelnemers van de Beyond Your World-mensenrechtenreis naar Zuid-Afrika. Het land waar nog iedere dag gevochten wordt tegen de stereotyperende contrasten van arm en rijk én zwart en blank. Welk recht is daar nu het belangrijkst?

Benjamin Cousin is geboren in Frankrijk, opgegroeid op het eiland Reunion, woont sinds 3 jaar in Kaapstad. Hij heeft zelf nooit hoeven vechten voor zijn recht. "Nee, ik heb het geluk gehad dat ik in een middenklasse familie in Frankrijk geboren ben, waardoor dat nooit nodig is geweest.” Welk mensenrecht hij het belangrijkst vind weet hij niet goed. “Het is moeilijk om dat te specificeren. Het is niet helemaal het recht op onderwijs, maar meer het recht op toegang tot informatie, waardoor je de kans hebt om zelf na te denken. Dat is waar eigenwaarde (‘self esteem’) begint en ik denk dat eigenwaarde de belangrijkste voorwaarde is om je te ontwikkelen.”

Benjamin Cousin is even stil als hem gevraagd wordt of hij denkt dat Zuid-Afrika een vrij en eerlijk land is. “Ik wil mijn werkvergunning houden, haha”, zegt hij met een glimlach, maar dan kijkt hij serieus; “het is natuurlijk makkelijker om een Franse landarbeider op een wijnboerderij in Frankrijk te zijn dan een arbeider op een Zuid-Afrikaanse wijnboerderij. Ook is er veel onrechtvaardigheid in Zuid-Afrika, en word ik bijna misselijk als ik denk aan het verschil tussen arm en rijk. We hebben het over een cultuur die beroofd is van zijn mensheid. Maar het is te simpel om de situatie van nu op de schouders van de geschiedenis te leggen. Wat er is gebeurd, is geen excuus voor wat er nu aan de hand is."

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.