Wat doe je als je niet meer van je partner houdt? Als je het liefst weg wilt om wat voor reden dan ook? In Nederland zou je een scheiding aan kunnen vragen. In de Filipijnen kan dat niet: scheiden is daar wettelijk niet mogelijk, als enige land ter wereld. “Ondanks dat we al jaren apart van elkaar leefden, waren we formeel nog steeds getrouwd.”

Zichtbaar op haar hoede begint Raquel (46 jaar) te vertellen over haar verleden. Hoe meer ze vertelt, hoe feller ze begint te praten. “In 2004 kwam ik erachter dat mijn man vreemdging. Ik was een weekendje weg en kreeg toen een vreemd smsje van mijn man. Ik had al snel door dat die eigenlijk niet voor mij bedoeld was en zo ontdekte ik dat mijn man al langere tijd een andere vrouw had. Omdat scheiden wettelijk gezien niet bestaat in de Filipijnen, waren we genoodzaakt om de lange en dure weg te bewandelen van ‘annulment’.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.