Wat doe je als je klaar bent met de middelbare school? De meisjes en jongens in Israël staat respectievelijk twee of drie jaar dienstplicht te wachten. Zij dienen vanaf hun 18de het landsbelang binnen een rigide organisatie: het leger. 

De vrouwen die zijn geïnterviewd in deze rubriek blijven anoniem. Velen willen dit graag en voor sommigen is dit noodzaak omdat ze dienstweigeraars zijn.

Sinds de stichting van de staat Israël in 1948 kent het land dienstplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Doordat de relaties met haar buurlanden op gespannen voet staan, wordt deze wet 65 jaar later nog steeds als noodzaak gezien. Er wordt geschat dat 20 tot 25 procent van de 18-jarige dienstplichtigen niet in het leger komen, hiervan is de meerderheid vrouw. De grootste groep hiervan betreft streng gelovigen die hun dienstplicht uitstellen door het volgen van een Orthodox-Joodse studie. De rest wordt uitgezonderd wegens medische ongeschiktheid, een strafblad of een verblijf in het buitenland.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.