De positie van Braziliaanse dienstmeisjes, empregada’s, verbetert zienderogen. Ze krijgen betere kansen in het onderwijs, weigeren de traditionele ondergeschikte rol in te nemen en de economie groeit. Toch is het niet makkelijk een lagere klasse te ontstijgen. “Ik zou wel schoonheidsspecialiste willen worden, maar ik kan de opleiding niet betalen.”

“Niets hadden we, toen mijn man en ik twintig jaar geleden naar São Paulo kwamen. Ik was zeventien, hij iets ouder. De enige manier om de kost te verdienen voor ongeschoolde mensen zoals wij, was door bij families te gaan werken. Mijn man als portier of chauffeur en ik als dienstmeisje. Ik wil eigenlijk al jaren wat anders, maar zonder opleiding kom ik nergens. En een opleiding kan ik niet betalen.”

Martinha Godino Santos (37) glimlacht weemoedig en gaat zitten op een bed dat ook dienst doet als bank in haar huis in een buitenwijk van São Paulo. Nadat ze van haar man scheidde, is ze hier komen wonen met haar broer en zus. Martinha is één van de naar schatting zes miljoen empregada’s die in Brazilië werken. De meeste meisjes en vrouwen komen uit het arme noordoosten van Brazilië en zijn naar de grote stad getrokken op zoek naar werk en inkomen. Nu de economie ook in het noordoosten begint aan te trekken, droogt de stroom die naar de steden trok, langzaam op.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.