Doodstil is het in het Indonesische dorp Besuki. Alleen een kapotte vogelkooi maakt wat geluid als het heen en weer bungelt op de wind. Een dikke laag modder bedekt de straten en is alle huizen van het spookdorp binnengedrongen. In een kapot huis staat een oude schommelstoel weg te kwijnen, op de vensterbank herinnert een vaas met verdorde bloemen aan betere tijden. De bewoners zijn gevlucht voor een alsmaar uitdijende modderstroom, een ramp die al twee jaar blijft voortduren.

Besuki is een van de vijf dorpen die acuut worden bedreigd door de modderstroom in Sidoarjo. Veertien andere dorpen zijn inmiddels al verdwenen in een meer van modder. De kokend hete brei spuit met honderden liters per minuut uit de grond en heeft al ruim acht vierkante kilometer verzwolgen. De uitbarsting begon in 2006 nadat de Indonesische oliemaatschappij Lapindo in het gebied boorde naar gas, maar stuitte op een ondergronds modderreservoir. Geschat wordt dat 30.000 mensen dakloos zijn geworden, en dit aantal blijft stijgen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.