Op 16 maart 2012 koos het parlement van Moldavië eindelijk een nieuwe president. Dit was bijzonder, omdat Moldavië het op dat moment al meer dan 900 dagen zonder president moest stellen. Nicolae Timofti is de gelukkige. Maar wat is de reden dat er nu wel een president verkozen is? Betekent dit ook dat de politieke crisis in het land is opgelost? En wat betekent dit alles voor de toekomst?

Timofti, een onafhankelijke, vrijwel onbekende kandidaat op het moment dat hij naar voren geschoven werd, is van het type ‘grijze muis’. Hij was jurist en voorzitter van de Hoge Raad van Magistraten. Direct na de verkiezing meldde hij dat hij zich zo weinig mogelijk wilde gaan bezighouden met de politiek, oftewel met het politieke gekibbel tussen de verschillende partijen. Juist dit gekibbel had de politiek meer dan 900 dagen lamgelegd.

Sinds 2009 zonder staatshoofd
Medio november verscheen hier het artikel ‘Moldavië; Schip zonder kapitein’. Het kleine Moldavië, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne zat al sinds juni 2009 zonder staatshoofd. In het geval van Moldavië, het armste land van Europa, was dit extra vervelend, omdat de president relatief veel macht heeft. De laatste president, de communist Vladimir Voronin, had tijdens zijn achtjarige termijn namelijk veel macht naar zich toegetrokken. Hij kon dit doen omdat hij werd gesteund door een parlement dat werd gedomineerd door zijn Communistische Partij.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.