Het grootste festival van Tanzania is geen muziekspektakel à la Pinkpop, en ook geen smeltkroes van kunst en cultuur zoals Oerol. Tanzanianen staan in de rij voor Nane Nane, een boerenfestival dat vooral draait om kennisuitwisseling.

Een lange rij minibusjes vormt de aankondiging voor een groot festivalterrein net buiten de stad Arusha in het noorden van Tanzania. In keurige rijen staan mensen te wachten voor de toegangspoorten. Elk jaar in de eerste week van augustus viert Tanzania Nane Nane, een nationaal festival waarbij boeren kennis met elkaar uitwisselen. Op zeven plekken in het land worden evenementen georganiseerd, waar meer dan tien miljoen mensen op afkomen. De noordelijk gelegen stad Arusha trekt met haar festival zo'n 800.000 bezoekers. Het hoogtepunt is een nationale feestdag op 8 augustus (nane betekent acht in het Swahili).

De populariteit van Nane Nane is niet opmerkelijk; meer dan driekwart van de Tanzaniaanse bevolking is boer. Bij veel kleinschalige boeren ontbreekt het echter aan kennis. Bijvoorbeeld over hoe ze een goede productie uit hun planten of dieren kunnen halen. Het Nane Nane-festival is voor boeren een gelegenheid hun kennis bij te spijkeren. De Tanzania Agriculture Society Organization (TASO) is organisator van het jaarlijkse festival. Peter Ngasa is naast melkboer secretaris van de TASO. Ngasa: "Boeren leren elkaar op het festival door middel van demonstraties hoe je het best een product kunt verbouwen. Daarnaast brengt Nane Nane boeren in contact met handelaren, financiers en andere belanghebbenden."

Perfecte tomaten
In een land als Tanzania is kennisoverdracht een van de grootste uitdagingen voor de agrarische sector. Boeren kunnen bijvoorbeeld met een paar simpele trucs hun oogst flink vergroten. Koffiehandelaar Bill Harris uit het nabijgelegen Moshi beweert zelfs dat een goed geïnformeerde Tanzaniaanse koffieboer zijn bonenoogst maar liefst kan vertienvoudigen, mits de omstandigheden optimaal zijn.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.