In Indonesië, de op twee na grootste cacaoproducent ter wereld, wordt nauwelijks chocolade gemaakt. Daardoor loopt het land veel inkomsten mis. Boeren krijgen vaak een lage prijs voor hun cacaobonen, waardoor de kwaliteit achteruit gaat en schaarste dreigt. De Bamboo Chocolate Factory wil boeren een betere marktpositie geven en investeren in de toekomst van de cacao-industrie.

Het is wonderlijk. In Indonesië, de op twee na grootste cacaoproducent ter wereld, wordt nauwelijks chocolade gemaakt. Boeren verkopen hun onverwerkte cacaobonen aan opkopers en handelaren, waarna die bonen nog even onverwerkt het land verlaten. In het Westen worden die cacaobonen verwerkt tot halffabrikaten als cacaoboter of -poeder, of tot chocolade. Het eindproduct wordt meestal met een flinke toegevoegde waarde weer geëxporteerd, maar daar ziet de Indonesische boer niets van terug. Een chocoladefabriek in het kleine Balinese dorpje Sibang Kaja is de uitzondering op de regel.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.