Het hete hangijzer landgrabbing in Tanzania is lang niet altijd een kwestie van ‘goed’ of ‘slecht’. Opponenten menen dat grond eigendom moet zijn van de mensen die er leven. Voorstanders zeggen dat er meer dan genoeg ongebruikte grond is in ontwikkelingslanden, zoals in Tanzania.

Volgens de laatste cijfers is 83,2 miljoen hectare in ontwikkelingslanden – oftewel ruim anderhalf procent van ’s werelds voor landbouw geschikte grond – verkocht of verhuurd aan investeerders. Ook het Oost-Afrikaanse land Tanzania verhuurt grond, in totaal ongeveer een miljoen hectare. Dit is de oppervlakte van de provincies Groningen, Drenthe en Friesland bij elkaar. Soms profiteert de lokale bevolking van de (vaak buitenlandse) bedrijven, maar wanneer de bevolking moet wijken voor deze grootschalige landverwerving, kan er sprake zijn van landgrabbing.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.