In de voorgaande artikelen over de bevindingen van de Nationale DenkTank 2012 werd onder meer uitgelegd hoe de DenkTank tot verduurzaming in de voedselproductie wil komen door de introductie van het bijmengprincipe en werd het voedselpaspoort geïntroduceerd. Een ander belangrijk aspect bij het streven naar een duurzame voedselketen is verspilling. Hoe optimaal wordt het voedsel dat momenteel wordt geproduceerd uiteindelijk benut?

De DenkTank heeft een onderzoek verricht naar de verliezen in de voedselketen. “We hebben daarbij gekeken naar voedsel dat voor consumptie geproduceerd is, maar niet in iemands mond belandt”, vertelt Aniek Ivens. “Uit onze analyse is gebleken dat er veel voedsel uitstroomt in Nederland, zo’n 9,5 miljoen ton per jaar in de gehele keten. Een aanzienlijk deel hiervan - ongeveer dertig procent - stroomt uit bij de consument.” Een gemiddeld huishouden gooit per jaar 140 kilo voedsel weg. Een klein deel hiervan bestaat uit zogeheten onvermijdbare verliezen. Dit is voedsel waarvan de consument nooit van plan is geweest om het op te eten, zoals botjes of schillen. Ivens: “Het overgrote deel wordt ingenomen door vermijdbare verliezen, die vermeden hadden kunnen worden door het voedsel tijdig te consumeren of door bijvoorbeeld minder rijst te koken bij het bereiden van een maaltijd”.

Het merendeel van het voedsel stroomt echter uit bij de verwerkende industrie. Als dit voedsel niet bij de consument belandt, wat gebeurt er dan wel mee? “Het overgrote deel wordt nu als veevoer gebruikt. Zodoende komt het indirect via het vee weer in de voedselketen terecht. Maar het zou nog beter kunnen, door het uitgestroomde voedsel direct opnieuw te bewerken voor menselijke consumptie”, zegt Ivens.

Broodwinnen
Hoe dit in de praktijk zou kunnen worden gebracht illustreert de DenkTank aan de hand van brood, het voedselproduct met het hoogste uitvalpercentage. In totaal verspillen we in Nederland namelijk zo’n twintig miljoen broden per jaar. “Bij producenten van brood valt ongeveer drie procent uit door bijvoorbeeld bakfouten. Vervolgens valt er in de winkels nog eens zeven procent uit aan het einde van de dag, omdat het niet wordt verkocht en consumenten graag iedere dag dagvers brood willen hebben”, verklaart Wouter Vink, afgestudeerd in de mathematical sciences.

De DenkTank is op zoek gegaan naar manieren om deze verspilling te verkleinen. Zo zouden bakkers variabele baktijden kunnen instellen, zodat ze beter kunnen inspelen op de vraag van die dag. Een andere optie is om brood dat aan het einde van de dag over is, de volgende dag gewoon weer te verkopen, aangezien de kwaliteit van brood in Nederland zeer hoog is. Ook zou het mogelijk moeten zijn om het brood direct na vervaardiging in te vriezen en bevroren in de supermarkt of de bakkerswinkel aan de consument aan te bieden. Door invoering van deze maatregelen moet de totale uitval in de broodproductie drastisch verlaagd kunnen worden. Toch is verspilling nooit helemaal uit te sluiten. Hoe kunnen de broden die uitvallen alsnog verwerkt worden, zodat het direct weer voor menselijke consumptie beschikbaar is?

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.