Altijd al een documentaire willen maken? En sta je te springen om buitenlandervaring op te doen? Dan is deze editie van VersPers Reizen wat voor jou. De huidige situatie in Amerika biedt ons een unieke kans om in San Diego korte docu’s te maken over het thema Verzet door lokale helden.

In juni maken we deze reportage reis. Het programma is als volgt:

Thema: Verzet door lokale helden

Tijdens het voortraject duiken we de archieven in van het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies). We vergelijken de situatie in Europa in het interbellum en die in 1961 toen de Berlijnse Muur werd gebouwd met de huidige situatie aan de grens tussen Amerika en Mexico. Komen mensen in verzet? Zijn zij zich er van bewust dat zij ‘verzet’ plegen? Het NIOD neemt ons mee terug in de tijd. Uit onderzoek blijkt dat veel lokale helden van toen niet eens door hadden dat zij Verzetsdaden pleegden. “Je deed het gewoon”, is een veelgehoorde reactie. ‘Doen’ de lokale helden in de grensregio van Amerika en Mexico nu ook gewoon? We gaan het ze vragen.

Programma in het kort

  • 11 mei (14.00 - 18.00 u)                       > Introductie
  • 18 mei, 1 juni (9.30 - 16.00 u)              > Voorbereiding
  • 12 juni t/m 24 juni                                 > 12-daagse reportage reis
  • 29 juni, 6 juli, 20 juli (13.00 - 16.00 u)  > Natraject (start publicatie)

Het uitgebreide programma lees je hieronder

Het voortraject
Tijdens het voortraject word je helemaal klaargestoomd voor je reis.
Donderdag 11 mei verdiep je je in jouw onderwerp voor de korte docu. Na deze sessie weet jij precies welke ingrediënten je wilt verfilmen.
Donderdag 18 mei duiken we in de archieven van het NIOD. Bewapend met hun kennis over het thema Verzet kun je een goed, gelaagd filmscript voorbereiden.
Donderdag 1 juni staat in het teken van de technische vaardigheden. Na deze training heb jij je camerawerk, geluid- en interviewtechnieken naar een hoger level getild. Zodat je met een gerust hart op reis kan.   

De reis
De reis zal plaatsvinden van 12 juni tot 24 juni. Eenmaal in San Diego kan je direct aan de slag. Je werkt aan een echte, dus niet vrijblijvende, opdracht voor VersPers.nl en haar mediapartners. Interviewen, sfeershots maken, mooie prikkelende geluidsopnames, je ervaart hoeveel creativiteit het vergt. Om te kunnen sparren en tot nieuwe inzichten te komen over de juiste aanpak reist er een journalistieke reisgids mee. Je wordt op weg geholpen, waarna je zelf verder kan.

Een deelnemer van een eerdere VersPers reis naar Srebrenica concludeerde:
“Fijn dat er een begeleider mee ging met de reis. Balans tussen begeleiding en 'zelf doen' was ook prima. Voor mij heeft de reis zeker bijgedragen aan de ontwikkeling van mijn vaardigheden, zowel op filmgebied als op het gebied van dingen regelen/uitzoeken/interviewen.”

Het natraject
Terug in Nederland draait het om monteren. Het is de bedoeling dat je gedurende een maand na terugkomst in je eigen tijd aan de slag gaat met de montage. Feedback en tips over de uitwerking van je film krijg je van Anton van Tilburg, editor bij onder andere NOS en RTL.
Op donderdag 29 juni is de terugkomdag, dan schrijf je je montageplan. Doordat we de spanningsboog en verhaallijn samen tegen het licht houden kan je thuis verder werken aan je montage die inhoudelijk staat als een huis.
Op donderdag 6 juli en donderdag 20 juli vinden de feedback-dagen met Anton van Tilburg plaats. Met zijn commentaar breng je je montage tot een hoger niveau en vergroot je de publiceerbaarheid van jouw documentaire.

Kosten
De reportagereis naar San Diego kost € 1500,- per deelnemer, dat is inclusief de voorbereidingsdagen, de reis- en verblijfkosten en het natraject.

Mocht je willen nadenken over alternatieve manieren om jouw reistraject te financieren kijk dan even op de website naar Crowdfunding of doe een aanvraag bij het Matchingfonds van De Coöperatie.

Deze reportagereis is een exclusieve aanbieding voor maximaal 15 deelnemers. Wij horen graag zo snel mogelijk dat je mee gaat. Inschrijven kan tot uiterlijk 2 mei 2017.

Meer weten?
Voor vragen kun je telefonisch contact opnemen met Geesje van Haren: 06-222 63 260

Ontvang meer informatie over deze VersPers Reis naar San Diego.