Het zorgstelsel in Nederland is sinds 1 januari 2015 drastisch veranderd. Ook het zogenaamde Persoonsgebonden Budget (PGB) is aangepakt, waarmee zorgbehoevenden hun eigen zorg inkopen. Deze regeling is zeer fraudegevoelig bevonden. Dat blijkt ook uit het verhaal van de 24-jarige Michelle. Haar hulpverlener stak het PGB in eigen zak en gaf zoveel uit dat Michelle voor meer dan 26.000 euro in de schulden zit. De komende jaren moet zij rondkomen van tien euro per dag.

Het PGB is een middel waarmee zorgbehoevenden hun zorg zelf kunnen inkopen. Het geldbedrag wordt aan de zorgbehoevende gegeven en die kan zelf zorg, hulp of begeleiding inkopen. De regeling werd in 1997 ingevoerd. Het geld werd toen nog door de overheid beheerd. Een PGB-bedrag werd bepaald aan de hand van de soort handicap of beperking.

Kabinet Balkenende I, een centrumrechtse coalitie met CDA, VVD en LPF bezuinigde in 2003 flink op zorg en onderwijs. Daarmee werd ook het PGB aangepakt. Vanaf dat moment wordt het bedrag op de rekening van de zorgbehoevende gestort, waarmee de overheid haar handen terugtrekt. De hoogte van het PGB is niet langer gebaseerd op de handicap, maar op de zorgfunctie die de zorgbehoevende nodig heeft. Voorheen was de zorgportefeuille een lastig parket. Er moest door de politiek worden bepaald wat een acceptabel niveau van basiszorg is, maar na 2003 werd dit aan de burger overgelaten.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.