In de methoden van oorlogsvoering zijn sinds een paar jaar nieuwe ontwikkelingen opgetreden. Moderne technieken en wapens worden tegenwoordig gecombineerd met ouderwetse strategieën en andere denkwijzen. Visie blijft echter dé manier om de vijand te verslaan.

Begin 2006 namen Nederlandse troepen onder de vlag van International Security Assistance Force (ISAF) de provincie Uruzgan in. De Nederlandse soldaten hielpen met de bouw van wegen en scholen en met het trainen van het Afghaanse leger om zo te zorgen dat de bevolking voor Westerse vrede en veiligheid verkoos boven de Middeleeuwse staat die de Taliban hen bood. In deze periode voerde in Den Haag hearts and minds-retoriek de boventoon. Kolonel Hans van Griensven verklaarde het een jaar later als volgt: "Wij zijn hier niet om de Taliban te bevechten.Wij zijn hier om ze irrelevant te maken." 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.