In Georgië slaat de coalitie Georgian Dream haar slag. Na de parlementsverkiezingen van 1 oktober blijkt deze verzameling van oppositiepartijen voorlopig de grote winnaar. Zoals het er nu uitziet haalt de regerende United National Movement (UNM) van president Micheil Saakashvili geen meerderheid. Een novum voor Georgië en bijkans de hele regio: de machtspartij verliest zijn positie in min of meer eerlijk verlopen, democratische verkiezingen.

Sinds Saakashvili aan de macht kwam in 2005 was het de UNM die de overgrote meerderheid van de parlementszetels bezette. Een verlies in deze verkiezingen is voor de president een persoonlijke nederlaag. Zeker omdat het parlement recent meer macht toebedeeld kreeg en ook de premier mag aanwijzen.

De leider van Georgian Dream, Bidzina Ivanishvili was medestander van Saakashvili. Maar Ivanishvili veranderde in 2008 van koers, omdat hij vond dat de president teveel vasthield aan zijn macht. Ivanishvili pleit onder andere voor een meer evenwichtige relatie met Rusland. Met deze grote buur, het land waar Ivanishvili een groot deel van zijn fortuin verdiende, voerde Saakashvili op dat moment oorlog over de afvallige Georgische provincie Zuid-Ossetië.

De afgelopen jaren is de supermiljardair Ivanishvili er in geslaagd zijn coalitie langzaam op te bouwen. Op verschillende manieren werd hij tegengewerkt, waardoor van Georgian Dream aanvankelijk weinig slagkracht leek uit te gaan. Maar vooral in de steden bestond er al langere tijd een ongeorganiseerde oppositie tegen Saakashvili, die nu verenigd werd in Georgian Dream.

Het beleid van Saakashvili had een basisveiligheid en primaire voorzieningen opgeleverd, maar bracht vooralsnog weinig welvaart. Uitgelekte berichten over mishandeling en verkrachting in Georgische gevangenissen, twee weken terug, betekenden een ommekeer in de verhoudingen. Saakashvili kwam erdoor in verlegenheid. En het was de aanzet voor grote protestmarsen. Plots had Ivanishvili het tij mee.

Hoe Saakashvili en de UNM met hun verlies zullen omgaan is nog onduidelijk. Er is reeds een hoopvolle verklaring waarin Saakashsvili zijn nederlaag erkent en de hand uitsteekt naar Ivanishvili. “Er zijn grote verschillen tussen ons (UNM en Georgian Dream, red) en we geloven dat hun standpunten extreem slecht zijn, maar in een democratie is de meerderheid van de stemmen bepalend. Dat respecteren wij uiteraard”, verklaarde Saakashvili op de Georgische televisie.

De nieuwssite civil.ge heeft het echter over speciale eenheden die enkele stembureaus zouden hebben aangevallen om de verkiezingsuitslag te vervalsen in het voordeel van de UNM.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.