De afgelopen decennia hebben bijna alle Colombiaanse presidenten geprobeerd om vredesonderhandelingen te beginnen met de guerrillabeweging FARC. Helaas mislukten die iedere keer. In 2012 is president Santos onderhandelingen gestart die lijken te gaan lukken. Na een halve eeuw conflict is er nu eindelijk zicht op vrede in Colombia.

In augustus 2012 kondigde president Juan Manuel Santos op de nationale televisie officieel aan dat de regering zou gaan onderhandelen met de grootste guerrillagroepering van het land, de FARC. Hoewel het nieuws over de hele wereld lovend werd ontvangen, was er in Colombia de nodige scepsis. Bijna alle presidenten voor Santos hebben ook geprobeerd om te onderhandelen met de FARC, maar tot nu toe zijn die onderhandelingen altijd spaak gelopen. Veel Colombianen zijn daarnaast op directe of indirecte manier slachtoffer geworden van het slepende conflict en een groot deel van hen voelde meer voor wraak dan voor vredesonderhandelingen. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.