Het einde van de hippiebus

Het is misschien wel hét icoon voor vrijheid, blijheid: de klassieke Volkswagenbus, Type 2. Maar hoeveel hippies, surfers en avonturiers het busje sinds de jaren zestig ook vervoerd heeft, aan zijn lange rit komt nu een eind. Op 31 december 2013 rolt de allerlaatste Volkswagen T2 in São Paulo van de band. Aangescherpte veiligheidsvoorschriften betekenen de laatste adem van een voertuig dat, in ieder geval in Brazilië, zijn weerga niet kent.

Waar je ook kijkt, je ziet hem rijden. De Kombi, zoals de bus in Brazilië genoemd wordt, is niet uit het straatbeeld van São Paulo weg te denken. Bijna altijd in het wit, andere kleuren maakt Volkswagen sinds 2000 niet meer. Wel zie je veel bedrukte bedrijfsexemplaren rondrijden. Het is hier het meest gebruikte voertuig. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want de fabriek in São Bernardo do Campo, een plaats net iets buiten de stad, bouwde sinds 1957 ruim anderhalf miljoen exemplaren van de bus. En een groot deel werd in Brazilië zelf verkocht. Vandaag de dag is het de enige fabriek ter wereld waar het klassieke model van het hippiebusje nog gemaakt wordt.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.