'ACTA is niet transparant'

“Wat is hier aan de hand? ACTA is niet transparant”, zo luidde de leus die afgelopen zaterdag tijdens de protesttocht door de binnenstad van Amsterdam ontstond. Er werd gedemonstreerd tegen de ‘Anti-Counterfeiting Trade Agreement’ (ACTA). Op initiatief van de Verenigde Staten (VS) wordt dit verdrag wereldwijd ingevoerd met als doel rechten te beschermen van vooral de Amerikaanse film- en muziekindustrie. Bedrijven in deze sector kunnen hiermee zeer streng optreden tegen websites die (illegaal) downloaden mogelijk maken.

Volgens de protestanten behelst het ACTA een grove inperking op de bescherming van vrijheid en privacy op het internet. Niet alleen in Amsterdam werd er gisteren gedemonstreerd. Ook in onder meer Duitsland, Bulgarije, Frankrijk en Oostenrijk gingen mensen de straat op. Naar aanleiding van de protesten is in Duitsland besloten om het verdrag voorlopig niet te tekenen. De ACTA is in de VS wel al ondertekend en ook de Europese Commissie heeft haar handtekening gezet, maar daarmee is het nog niet geratificeerd door de Europese Unie. Het Europees Parlement moet zich eerst nog over de ACTA buigen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.