De stille genocide van Cambodja

Ruim dertig jaar na de genocide in Cambodja staan slechts vijf belangrijke verdachten en laatst overgebleven leidinggevenden van de Rode Khmer terecht. Een van hen is Kaing Guek Eav. Hij was de directeur van de beruchte S-21-gevangenis. Op 26 juli 2010 veroordeelde het Cambodja-tribunaal hem voor misdaden tegen de mensheid tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 35 jaar. Het was het eerste vonnis dat werd uitgesproken door het tribunaal. Kaing Guek Eav is tegen het vonnis in hoger beroep gegaan, de zaak wordt in maart 2011 verder behandeld.

Tussen 1975 en 1979 vond in Cambodja een genocide plaats. Onder het regime van de Rode Khmer werden tussen de 1,5 miljoen en 2,5 miljoen mensen vermoord, ongeveer 25 procent van de bevolking destijds. Geïnspireerd door de Revolutie van Mao Zedong in China wilde Pol Pot een agrarische staat creëren. Iedereen werd gedwongen boer te worden en de samenleving moest worden gezuiverd van alle westerse, kapitalistische en religieuze elementen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.