'Ik wilde alleen maar een goed leven voor mijn zoon'

Zeshonderd euro heeft hij over, na anderhalf jaar van ellende in Nederland, om terug te keren naar Roemenië. “Ik wilde alleen maar een goed leven voor mijn zoon Jonut”, legt Joam Barabas de reden waarom hij in Nederland wilde wonen, werken en leven uit. Het grootste deel van dit geld moet hij gebruiken om met zijn vrouw en twee kinderen terug te reizen naar het land dat hij achter zich liet omdat de economie er grillig is, de scholing miserabel en de armoede groot.

Barabas werkte vanaf zijn dertiende op het land; lichamelijk zwaar werk voor een kind. Lange dagen maakte hij om samen met zijn ouders en zes broers te kunnen overleven. “We leefden in armoede, dat wil ik niet voor mijn zoon. Ik wil dat hij wel kan leren”, vertelt Barabas die, terwijl er voor Roemenen geen gratis taalcursussen zijn, redelijk Nederlands spreekt. Al het werk wil hij doen als hij zijn gezin maar kan onderhouden. Werk vinden lukt niet, evenals huisvesting, daarom gaat hij terug naar Roemenië. De toekomst die hij voor zijn zoon in gedachten had valt hiermee in duigen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.