Iedereen heeft toch recht op een vader?

De Afghaanse familie Qayumzada verblijft vandaag precies negen jaar in Nederland. Sinds zes jaar wonen zij in een kleine caravan in het Asielzoekerscentrum (AZC) in Markelo. Het gezin kwam in 2007 niet in aanmerking voor de generaal pardonregeling omdat de vader het ‘1-F stempel’ heeft. Dit betekent dat Nederland bescherming mag weigeren aan personen die worden verdacht van het schenden van mensenrechten. Abdul Wahid Qayumzada krijgt geen verblijfsvergunning en moet Nederland verlaten. Hij zat namelijk in het leger tijdens het communistische regime in Afghanistan.

Hij begon als bewaker op de grens tussen Iran en Afghanistan om drugssmokkelaars tegen te houden. Abdul Wahid: “Ik hield van mijn land en wilde graag iets bijdragen om het beter te maken. Daarom ben ik in het leger gegaan.” Nadat hij uit dienst trad ging hij voor vijf jaar naar de Sovjet-Unie om pedagogiek te studeren. Verder was hij werkzaam als onderdirecteur van het militair museum in Kabul, waar hij zijn vrouw heeft ontmoet. En hij was lid van de Communistische Partij. Abdul Wahid laat een foto zien waar hij op een pronkstuk van het museum zit. De stoel is later door de Taliban gestolen en verkocht aan Pakistan. "Ze hebben de museum geplunderd en geheel verwoest."

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.