Iedere dag groente en fruit eten is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Momenteel eet maar 59 procent van alle Nederlanders dagelijks groente. Hiermee scoren we slecht ten opzichte van andere Europese landen zoals Ierland of België waar dit percentage boven de 80 procent uitkomt. Ook is in 2018 voor het eerst sinds tien jaar de vleesconsumptie weer gestegen. Deze ontwikkelingen staan haaks op wat er moet gebeuren voor een duurzamer voedselbeleid. Waarom is het zo lastig om eetpatronen te veranderen?

Wanneer je online naar informatie zoekt over gezonde of verantwoorde voeding is de kans groot dat je terecht komt in een oerwoud aan artikelen, blogs en onderzoeken. Een zoekopdracht naar ‘avocado + gezond’ levert allerlei websites op die de gezonde eigenschappen van avocado’s bevestigen. Maar wanneer je zoekt op ‘avocado + ongezond’ creëert dit het omgekeerde effect. Zonder een kritische blik kan een online speurtocht zo uitlopen op een soort selffulfilling prophecy. Maar zelfs in dit oerwoud aan informatie is er één gegeven waar we niet meer omheen kunnen: wat wij eten heeft een grote impact op de planeet. Dit betekent dat de keuzes die wij maken rondom ons voedsel duurzame, of minder duurzame, gevolgen hebben.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.