In 2006 zijn in de Javaanse stad Yogyakarta richtlijnen opgesteld om discriminatie van homoseksuelen tegen te gaan. Deze zogenoemde ‘Yogyakarta Principles’ zijn door alle landen van de Verenigde Naties ondertekend. Maar houdt deze stad zich zelf ook aan de richtlijnen die het zeven jaar geleden met dertig landen heeft opgesteld?

De naam Yogyakarta Principles doet vermoeden dat de regels gehandhaafd worden in deze Javaanse stad. Dit blijkt een illusie. Homofobie komt nog steeds over de hele wereld voor. Homoseksualiteit is zelfs in 85 landen nog strafbaar, ook in Indonesië. Het verdrag dat streeft naar gelijkheid, tolerantie en begrip wordt niet nageleefd in Yogyakarta, een stad die veel homodiscriminatie- en pesterijen kent. “Als homoseksueel kom je hier erg moeilijk aan een baan. Zodra mensen weten van je geaardheid proberen ze je te mijden”, zegt Aldo, een homoseksueel uit Yogyakarta. “De Yogyakarta Principles zijn dus eigenlijk een paradox”, vindt Anna van het Asian Women's Resource Centre (AWRC).  Ze ziet het voornamelijk als een strategie van de Indonesische overheid om haar imago omtrent homoseksualiteit te verbeteren.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.