In een piepklein huisje middenin Yogyakarta woont Ki Ledjar Soebroto. Op het eerste gezicht een onopvallende bejaarde Indo. Toch vertelt zijn huis iets anders. Overal aan zijn muur hangen poppen. Zelfgemaakte poppen op stokjes. Blauw, groen, geel, de poppen hebben alle kleuren van de regenboog. Het zijn de helden van veel Indonesiërs, gemaakt door Soebroto zelf. “Iedere Indo herkent zich wel in een van de poppen die ik maak. Dat is het doel in de wajangcultuur.” 

Wajang is een eeuwenoude traditie uit Indonesië. Het poppenspel is ontstaan op het eiland Java in het jaar 840. Hier ontstonden gelijk veel verschillende vormen van het beroemde schaduwspel. Wajang Koelik, wajang Góleng en wajang Wong zijn de drie bekendste. Bij alle verhalen en voorstellingen gaat het erom dat de Indonesiër zich identificeert met een bepaalde pop. “Wanneer je een wajangvoorstelling ziet, moet je eigenlijk van begin af aan doen alsof jij een van de poppen bent. Het doel is dan, dat je iets leert over jezelf en dit in je leven toe kan passen”, zegt Sietske van der Schaak, master student Wajang aan de Gadja Mada universiteit in Yogyakarta.

Op Java vind je veel verschillende soorten poppenmakers. Ki Ledjar Soebroto is de bekendste. Dit komt omdat hij zijn eigen soort wajang heeft verzonnen. “Ik vond dat kinderen ook iets van wajang mee moesten krijgen. Maar omdat de normale wajangvoorstellingen zo’n acht uur duren en heel ingewikkeld in elkaar zitten, besloot ik om poppen voor kinderen te gaan maken”, vertelt Soebroto terwijl hij trots een paar poppen showt. “De wajang Kancil poppen zijn anders dan de poppen voor volwassenen. Bij de kindervoorstellingen gebruik ik voornamelijk poppen in de vorm van een dier voor in mijn verhaal. Daar krijg je speelse verhalen mee en ik denk dat kinderen zich ook goed kunnen identificeren met dieren.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.