Honderden inwoners van de favela Morro da Providência in Rio de Janeiro vrezen voor hun onderdak. Vernieuwingen stomen de stad klaar voor het WK van 2014 en de Olympische Spelen van 2016, wat ten koste gaat van vele woningen. Metersgrote gezichten in betonnen muren symboliseren nu de strijd tegen huisuitzettingen in de wijk. 

Morro da Providência is gelegen achter het centraal station van Rio. Het is onderdeel van het grote stadsvernieuwingsproject in het havengebied van de stad. Providência, gelegen op een heuvel, biedt tevens een majestueus en wijds uitzicht over de stad. Het machtige beeld van Christus met gespreide armen, het legendarische voetbalstadion Maracanã en het wereldberoemde strand van de Copacabana zijn allemaal vanaf de top te zien.

Niet zo gek dus, dat de Braziliaanse overheid in Providência een toekomstige toeristenbestemming ziet. Maar dan moet er in de favela zelf nog wel veel veranderen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de favela Santa Marta in Rio, vind je hier nog geen toeristen. De veiligheid in de wijk laat te wensen over en toeristische voorzieningen zijn nog geheel afwezig. Drugshandelaren zijn volgens officiële lezing verjaagd, maar hebben nog steeds macht in de wijk.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.