Guang'an Dufa is een van de vele bouwbedrijven in Beijing. Een van hun bouwprojecten bevindt zich aan Wenxueguan Road, waar een heel dorp omheen is gebouwd voor de werknemers van het bedrijf, een zogenaamde compound. Deze migranten werken hard, voor weinig geld, omdat zij niet dezelfde rechten als ‘echte’ stedelingen hebben.

In 1950 bedacht Mao Zedong het hukou regisratiesysteem. Volgens sinoloog Jan van der Putten wordt dit tot de dag van vandaag in stand gehouden. Het houdt in de praktijk in dat stedelingen andere rechten hebben dan dorpelingen, die vaak illegaal in de grote steden verblijven. De migranten, vaak boeren, hebben in de stad bijvoorbeeld geen recht op onderwijs, gezondheidszorg en volkshuisvesting. Daarbij werken ze voor weinig geld en vaak onder barre omstandigheden.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.