Bij zijn verkiezingsoverwinning op 5 juni 2011 beloofde de linkse president Ollanta Humala de situatie van de allerarmsten in Peru te verbeteren, niet iedereen lijkt hiervan overtuigd. Eén van hen is de 28-jarige Yuli Torres uit de achtergestelde hooglandprovincie Ayacucho. Zij zette het bedrijf Sumaq Qara op, dat handgeborduurde riemen en tassen produceert voor Amerikaanse en Europese kledingwinkels.

Yuli Torres verschaft aan vele vrouwelijke handwerksters in de regio een eerlijk inkomen. Zij is bang dat door de nationalisatiepolitiek van Humala de handelsrelaties met de Verenigde Staten zullen verslechteren en zij geen producten meer naar dit land kan exporteren. Yuli ziet de export van lokale producten naar het buitenland juist als dé manier om inheemse vrouwen in de geïsoleerde en achtergestelde provincie Ayacucho aan een bron van inkomsten en bestaanszekerheid te helpen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.