Eritrea, het land in de Hoorn van Afrika, kent al jaren een dictatoriaal regime. Onder leiding van president Iasias Afiwerki zijn er al ruim twintig jaar geen verkiezingen geweest, worden inwoners gedwongen tot slavernij en scoort Eritrea op het gebied van persvrijheid zelfs slechter dan Noord-Korea. De ernst van de situatie in Eritrea betekent dat vrijwel alle Eritrese vluchtelingen die Nederland bereiken ook een lange tijd bescherming krijgen. Daarnaast zijn de Eritrese vluchtelingen, op Syriërs na, de grootste groep vluchtelingen die Nederland kent. Zo vroegen tussen 2014 en begin 2017 zo’n 17.000 Eritreeërs asiel aan in Nederland.

Binnen de Eritrese gemeenschap in Nederland bevinden zich veel christenen. Veel daarvan gaan naar de Eritrees orthodoxe-tewahedo kerk; een van de weinige door president Afewerki toegestane christelijke kerken in Eritrea. "De Eritrese kerken in Nederland zijn belangrijk omdat het de plekken zijn waar de Eritrese gemeenschap nog iets kan vinden van wat op cultureel- en geloofsgebied belangrijk is", aldus Mirjam van Reisen, Eritrea-deskundige en hoogleraar aan Tilburg University. "De kerk is een steun voor Eritrese vluchtelingen, maar wereldwijd ook omstreden."

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.