Twee jaar na de invoering houdt de Paspoortwet de gemoederen nog steeds flink bezig: de organisatie Privacy First spande onlangs een rechtszaak aan tegen de staat, en zelfs de Europese Unie bemoeit zich nu met de rechtmatigheid van de Nederlandse wetgeving.   

In de twee jaar ervoor broeit het ook rondom de wet. In februari 2009 werd de nieuwe Paspoortwet met de vingerafdrukbank gekozen tot grootste privacyschending van het jaar. Tijdens de uitreiking van de Big Brother Awards, georganiseerd door het Amsterdamse debatcentrum De Balie en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, kreeg het ministerie van Binnenlandse Zaken zowel de publieksprijs als de prijs voor overheidsinstellingen, vanwege de centrale opslag van vingerafdrukken die de Paspoortwet introduceert.  
  
De Paspoortwet komt voort uit Europese regelgeving over het opnemen van biometrische gegevens in paspoorten van EU-lidstaten. In 2004 kwam de Europese Unie met een richtlijn die bepaalt dat alle EU-lidstaten vingerafdrukken moeten opnemen in hun reisdocumenten. Dit zou fraude en vervalsing tegengaan. Nergens in deze richtlijn is echter vastgelegd dat de lidstaten deze gegevens moeten opslaan en bewaren. De Nederlandse regering heeft hier echter wel voor gekozen en sinds 21 september 2009 is de nieuwe Paspoortwet een feit. De wet regelt niet alleen de huidige decentrale opslag van vingerafdrukken bij gemeenten, maar ook wordt er gewerkt aan een landelijke database. De reden voor het opslaan van vingerafdrukken kan gevonden worden in de schat aan informatie die een dergelijke databank biedt voor justitie; opsporingen en misdrijven zouden makkelijker opgelost kunnen worden.  

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.