Haïti werd een jaar geleden opgeschrikt door een aardbeving van 7,0 op de schaal van Richter. Het toch al niet zo stabiele land duikelde de malaise in. Na de aardbeving kreeg het een orkaan en een cholera-epidemie te verduren. En werd er een poging gedaan een nieuwe president te kiezen. Hulpverlener Jos Joosse van ZOA-Vluchtelingenzorg vertelt over de stand van zaken.

Jos Joosse ging vrijwel direct na de ramp op 12 januari richting Haïti. De water- en sanitatiespecialist zat er tot eind april 2010. Na een ‘pauze’ van enkele maanden keerde hij in september terug. “Ik ging er de tweede keer naartoe met de verwachting dat de opbouw nog niet zo ver gevorderd zou zijn. Tijdens mijn eerste verblijf was ik betrokken bij de bouw van huizen en watervoorziening en men stelde zich toen passief op. Ik was benieuwd wat ik nu aantrof.” 
Dat bleek reuze mee te vallen. “Mensen waren gemotiveerder dan toen ik wegging. Ze hadden meer zicht op verbeteringen en de hulp was beter gecoördineerd. Wat de hulporganisaties beloofden, was ook gerealiseerd. Het was geweldig mooi om te zien dat er was puingeruimd en dat de eerste gezinnen de nieuwe woningen hadden betrokken.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.