Ierland heeft onlangs, in navolging van Griekenland, een grote lening van het IMF en de EU moeten accepteren om de economie van het land te redden. Ierland kent een turbulente economische geschiedenis: in een halve eeuw is het land van een arme staat uitgegroeid tot een ware economische tijger. Maar met de huidige economische problemen lijkt Ierland weer terug te zijn bij af.

Ierland is het tweede land dat door de economische crisis gedwongen is een beroep te doen op het EU-noodfonds. Eind vorige maand bereikten de Europese ministers van Financiën een akkoord met Ierland over een lening van 85 miljard euro. In ruil hiervoor moet de Ierse regering een flink pakket aan bezuinigingsmaatregelen doorvoeren om het begrotingstekort weer binnen de toegestane marges van de eurozone te krijgen (3 procent van het BNP). De regering heeft inmiddels bekend gemaakt dat het ingrijpende verhogingen van de belasting gaat doorvoeren en het minimumloon gaat omlaag. Tegelijkertijd wordt er gekort op sociale uitkeringen, onderwijs en de zorg en ook zullen er 25.000 banen bij de overheid verdwijnen.

Emigratie
Deze maatregelen hebben directe gevolgen voor de Ierse bevolking, die de effecten hiervan zullen voelen in hun portemonnee. Momenteel kampt Ierland met een uitzonderlijk hoge werkloosheid van 13 procent. De verwachting is dan ook dat veel Ieren hun heil in het buitenland zullen zoeken. Tot 2014 zullen naar verwachting 100.000 Ieren naar het buitenland vertrekken op zoek naar werk. Met name Australië en Nieuw-Zeeland lijken populaire bestemmingen. Met deze grote emigratiestroom lijken de Ieren massaal het voorbeeld van hun voorouders te volgen, die gedurende de tweede helft van de negentiende eeuw en de eerste helft van de twintigste eeuw ook massaal Ierland verruilden voor het buitenland op zoek naar werk en een betere toekomst. Want Ierland mag dan, vanwege de sterke economische groei die het land de afgelopen decennia doormaakte bekend staan als de Keltische Tijger; tot de jaren zestig van de vorige eeuw was dat heel anders.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.