De Benelux Beeldverhalenprijs (BBP) maakt het moeilijk: deelnemers worden opgeroepen in twee pagina's een afgerond verhaal te maken. Geen stripverhaal – dat wil zeggen 'eenvoudige' avonturenstrips als Suske en Wiske of gezellige familiestukjes als Jan, Jans en de Kinderen – maar graphic novels, beeldverhalen met literaire ambities.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de andere, ongeschreven eisen, zoals medeorganisator Gert Jan Pos bij de opening van de tentoonstelling in kunstenplatform 37PK in Haarlem er enkele noemde. Hoewel deze onderwerpen niet per se uitgesloten zijn, liefst geen verhalen over familie, de dood of de liefde. Onderwerpen die in de kunst, de literatuur en ook in de graphic novel al te vaak voorkomen. Dat was te zien in de top vijf, die in nrc.next als spread werden gepubliceerd. Twee strips zijn expliciet maatschappijkritisch. Een derde strip, Alouette van Marloes Messemaker, gaat juist over zowel de dood als over familie maar op een manier die zo verrassend is dat ze geen gevaar loopt eerdere verhalen te kopiëren.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.