Het verslaan van de Iraanse verkiezingen en de gevolgen, is voor Nederlandse media geen gemakkelijke opgave. Iraanse media worden sterk gecensureerd. Buitenlandse journalisten zijn het land uitgezet. Het mobiele telefonieverkeer is platgelegd en ook zijn vele websites uit de lucht gehaald. Echter, Iraanse burgers verstrekken via websites als Twitter en Youtube nog wel informatie over hoe de situatie in hun land is. Hoe betrouwbaar is deze vorm van burgerjournalistiek en in welke mate moeten Nederlandse media zich hierop baseren? 

Media bevinden zich in een tweestrijd. Aan de ene kant willen ze objectieve, geverifieerde informatie overbrengen en het principe hoor en wederhoor toepassen. Aan de andere kant verkeren zij nu in de situatie van de verslaggeving over Iran, waarbij zij beide principes niet volledig kunnen toepassen. Deze tweestrijd heeft ook invloed op het mediagebruik. Iedereen met internet heeft nu immers toegang tot dezelfde bronnen; Twitter, YouTube en Facebook. In welke mate de gegeven informatie een volledige afspiegeling van de situatie is, moet daarbij worden ingeschat. Wie heeft de verantwoordlijkheid om in te schatten of de gegeven informatie waar is? 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.