Niels Posthumus (32) is freelance correspondent in Zuidelijk Afrika. Sinds eind 2012 reist hij door Afrika om journalistieke producties te maken. Posthumus is correspondent voor onder meer Trouw en blogger voor nrc.nl en debuitenlandredactie.nl. Ook schrijft hij verhalen voor De Groene Amsterdammer en Das Magazin en is hij te horen op de radio voor WNL. 

Hoe staat het ervoor met de berichtgeving over het buitenland in de Nederlandse media? Dat onderzochten 18 deelnemers van de Beyond your World-editie Onderzoek buitenlandjournalistiek. Zij interviewden correspondenten in meer dan 10 landen.

Posthumus begon zijn journalistieke carrière in 2007 als economieredacteur bij de gratis krant DAG. “Op de middelbare school wilde ik al journalist worden. Ik had toen al in mijn hoofd dat ik dat in het buitenland wilde doen. De combinatie van mijn liefde voor reizen en de liefde voor andere culturen en andere plekken maakt het eigenlijk heel logisch dat ik correspondent zou worden”, vertelt hij.

Voor Trouw schrijft Posthumus gemiddeld drie à vier verhalen per maand. “De ruimte voor het buitenland, zeker bij Trouw, is heel beperkt. Er werken daar ongeveer vijfendertig freelance correspondenten verspreid over de hele wereld.” Dit houdt in dat er ongeveer zes buitenlandverhalen per kranteneditie worden gepubliceerd. “Je moet er zelf voor zorgen dat je met goede verhalen komt, maar het hangt ook heel erg van het nieuws af”, stelt Posthumus. Hij probeert zich van de meeste andere collega-correspondenten te onderscheiden door ook veel buiten Zuid-Afrika te zijn. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.