Sinds de jaren zeventig heeft het massatoerisme op Bali zich in razend tempo ontwikkeld. Vele reizigers komen de uitgestrekte rijstvelden bekijken. Hierdoor komt het traditionele irrigatie- en landbouwsysteem, de Subak, zwaar onder druk te staan. Als de huidige trend zich blijft voortzetten zal op den duur geen enkele Balinese boer meer land bezitten.

De Subak is een eeuwenoude, unieke Balinese boerenorganisatie, die volgens een vaste organisatiestructuur landbouw, watermanagement en religieuze ceremonies uitvoert. Bali telt honderden van deze organisaties. Centraal staat verbondenheid met elkaar, god en de natuur. De Subak is dus zowel een agrarisch systeem als een socio-culturele gemeenschap, welke van afstand te herkennen is aan de groene, natte, terrasvormige rijstvelden.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.