Met de val van de Oekraïense regering en de revolutionaire opstanden die daar aan vooraf gingen, lijkt het alsof de Arabische Lente de oostgrenzen van de Europese Unie heeft bereikt. De vraag is of de vonken uit de Oekraïne over kunnen slaan, bijvoorbeeld naar buurland Wit-Rusland. Hier heeft president Aleksandr Loekasjenko al twintig jaar de touwtjes stevig in handen, maar onder de bevolking heerst onvrede over de ondemocratische regeringswijze in het land. 

Afgezien van de demonstraties die in december 2010 plaatsvonden, na de door veel Witrussen frauduleus en onwettig beschouwde herverkiezing van Loekasjenko, is het opvallend rustig in de hoofdstad Minsk. Maar als afgegaan moet worden op informatie van The Economist Intelligence Unit (EIU) van weekblad The Economist is een grootschalige opstand in Wit-Rusland niet ondenkbaar. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.