“Het politieke klimaat is gespannen dit jaar”, zegt Peter Ford, voorzitter van de Foreign Correspondents’ Club of China. “Dit najaar, op 8 november 2012, zal het 18de Congres van de Chinese Communistische Partij plaatsvinden. Een delicaat moment in de Chinese politiek. Het gaat om de belangrijkste machtswissel in decennia.” Voor de autoriteiten reden om wederom fors aan de teugels te trekken.

In dit tweeluik een blik op de complexiteit van journalistiek in China. Door de ogen van een Chinese journalist, en door de ogen van een correspondent.

“De Partij staat allerminst te wachten op de buitenlandse pers die China’s vuile was buitenhangt”, vertelt DJ Clark, multimedia verslaggever voor China Daily. De Chinese overheid vindt dat de buitenlandcorrespondenten China niet goed gezind zijn. Door zich alleen te focussen op het negatieve geven ze geen eerlijk beeld van het leven in dit immense land, en brengen ze de boodschap die China graag uit wil dragen nauwelijks over. Namelijk: vooruitgang. Ford begrijpt dit: “Buitenlandcorrespondenten begrijpen China vaak niet. Een cultuurkwestie, maar vooral ook een taalkwestie. Het Chinees is een knap lastige taal, en wanneer je het niet beheerst is er veel in dit land wat aan je voorbij gaat.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.