Eind augustus 2012 werd Ramil Safarov door Hongarije uitgeleverd aan Azerbeidzjan. In 2004 had Safarov in Budapest een Armeense soldaat vermoord met een bijl. Normaal gesproken had de Azerbeidjaan Safarov bij aankomst in Baku rechtstreeks naar de plaatselijke gevangenis gebracht moeten worden. Hij werd echter als held onthaald.

De Azerbeidjaanse president, Ilham Aliev, noemde Safarov een 'held van de natie' en benoemde hem meteen tot majoor in het leger. Hij gaf hem een appartement en gaf hem ook het salaris dat hij de afgelopen acht jaar was 'misgelopen'. Naast president Aliev was er ook een grote menigte, die Safarov een heldenontvangst bezorgden. In Jerevan, de hoofdstad van Armenië, leidde de heldenontvangst tot woedende reacties op straat en in de politiek.

Al sinds eind jaren tachtig zijn de Armeniërs en de Azeri met elkaar in conflict. Tussen 1992 en 1994 vochten ze als kersverse onafhankelijke ex-Sovjet republieken, een oorlog uit om Nagorno-Karabach, een stuk grondgebied in Azerbeidzjan waar toentertijd de bevolking voor ongeveer driekwart uit Armeniërs bestond. Na deze oorlog is het nooit meer goed gekomen tussen beiden.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.