Dertienduizend kinderen wonen ver van Nederland vandaan, maar krijgen toch les over ’t kofschip en de Kinderboekenweek. Per 1 januari 2014 is er echter het één en ander veranderd. De regering zette de subsidie voor Nederlands onderwijs in het buitenland –zo’n 8,4 miljoen– stop. Scholen en ouders vrezen. Volgens hen is Nederlands onderwijs cruciaal en zijn Nederlandse taal- en cultuurscholen heus niet alleen maar gevuld met expatkinderen.

Directrice Christa Sterk had net leerkrachten aangenomen voor het nieuwe schooljaar, toen ze hoorde dat haar Nederlandse taal- en cultuurschool De Oranje Draak in China, samen met alle andere Nederlandstalige onderwijsinstellingen in het buitenland, kan fluiten naar subsidie. En dat vanaf januari 2014! Midden in het schooljaar. Er zat maar één ding op: “We konden voor de rest van het jaar nog wat uit eigen zak betalen, maar de rest moesten we doorberekenen aan de ouders. Volgend jaar moeten we onze schoolgelden verhogen.”

En hoewel dat nieuwe bedrag niet zo hoog klinkt (voor basisschoolleerlingen omgerekend van € 1.430,- naar € 1.824,-), heeft het volgens Sterk grote gevolgen. “Voor sommige families valt het te behappen, maar wat als je drie kinderen op onze school hebt zitten? Bedenk ook dat ouders naast schoolgeld voor Nederlands onderwijs, ook betalen voor een internationale school. Die kosten lopen op tot twintig duizend euro per jaar. Het kan zijn dat ouders besluiten hun kinderen van het Nederlandse onderwijs af te halen, terwijl het juist zo belangrijk is dat kinderen investeren in hun Nederlanderschap.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.