Vanwege vermoedens van valse aangiftes veranderde Ankie Broekers-Knol, de voormalige staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, in 2019 de tijdelijke verblijfsvergunning voor slachtoffers van mensenhandel. Uit onderzoek van Lost in Europe blijkt nu dat deze aanpassing ongefundeerd is. "De bewering dat er veel valse aangiftes zijn onder mensenhandel slachtoffers klopt niet", zegt Hendrik van der Veen van de Vreemdelingenpolitie (AVIM). Volgens juridisch experts overtreedt Nederland met de aanpassing zelfs Europese wetgeving.

Rob Kelder, zorgcoördinator mensenhandel bij Fier, het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties, kent honderd specifieke gevallen van mensen uit Nigeria die in Europa slachtoffer van mensenhandel zijn geworden. In 2015 hielp hij een 25-jarige vrouw uit Nigeria, die toen arriveerde in Nederland. “Ze dwaalde een aantal jaar door verschillende Europese landen, op zoek naar geld om haar mensenhandelaar terug te betalen. In 2010 was ze overgestoken van Libië naar Italië waarvoor ze een schuld had. In totaal moest ze 50.000 euro terugbetalen. De mensenhandelaar dwong haar om sekswerk te doen”, legt Kelder uit. “Daarna ging ze naar Zwitserland, Frankrijk en Nederland. Hier voelde ze zich veilig genoeg om aangifte te doen in 2016. Maar de autoriteiten geloofden haar niet.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.