Uit de ideeën van de Nationale DenkTank 2012 die in de voorgaande artikelen zijn behandeld, is duidelijk geworden welke rol de agrarische sector, de verwerkende industrie en de detailhandel kunnen spelen bij de verduurzaming van de voedselketen. In dit vierde artikel staat de rol van de consument centraal.

Volgens de Nationale DenkTank 2012 is de consument de belangrijkste schakel in de voedselketen. Het is immers de consument die uiteindelijk de keuze maakt voor het duurzame product. Toch is dit geen gemakkelijke keuze. Een van de belangrijkste obstakels voor consumenten om tot een duurzame keuze te komen is dat voedsel een steeds kleinere rol is gaan spelen in het leven van de gemiddelde Nederlander. “Het totaal aantal uren dat iemand per week aan eten en koken besteedt, daalt gestaag sinds 1980. Daarnaast zijn we steeds meer zogenoemde tv-maaltijden gaan gebruiken, die televisiekijkend vanaf de bank worden genuttigd”, beweert Aniek Ivens. Tegelijkertijd geeft de gemiddelde Nederlander ook steeds minder geld uit aan voedsel. Momenteel gaat zo’n elf procent van het totale inkomen op aan voedsel. Dit percentage is historisch laag en is ook lager dan in omringende landen. “Niettemin blijkt uit onze enquête dat veel mensen wel duurzamer willen consumeren, maar simpelweg niet weten hoe.”

Menu van de toekomst
In samenwerking met het voedingscentrum ontwikkelde de DenkTank daarom het menu van de toekomst. “Kort gezegd komt het neer op meer plantaardig, minder verspillen en producten uit het seizoen”, legt Esther van Duin uit. “Om het concreet te maken hebben we voor de week van kerst een weekmenu van de toekomst ontwikkeld. Dit is geen futuristische maaltijdenreeks waarbij je opeens insecten of algen moet gaan eten, er zitten gewoon een pizza en een kant-en-klaarmaaltijd in. We hebben voornamelijk meer aandacht voor peulvruchten en seizoensproducten”, stelt Van Duin gerust. Aangezien de pompoen een typisch decemberproduct is, staat er voor de zondag bijvoorbeeld een pompoencurry op het menu.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.