In de lokale politiek is iets vreemds aan de gang. Hoewel gemeenteraden in toenemende mate grotere verantwoordelijkheden dragen, neemt het aantal stemmers bij lokale verkiezingen af. Ook vindt er versplintering plaats. Niet eerder werden er zoveel lokale, onafhankelijke partijen gekozen om gemeenteraden te besturen als dit jaar. Hebben de partijen onvoldoende campagne gevoerd waardoor kiezers wegbleven bij de stembus? Of schoot de landelijke politiek tekort? Wie is aan zet om bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen de opkomst op te krikken?

Lokale partijen zijn al sinds de jaren ‘90 sterk in opkomst. Het waren toen met name partijen met het begrip ‘Leefbaar’ in de naam, zoals Leefbaar Rotterdam. “Dat is ook nu weer de grootste partij in de Rotterdamse gemeenteraad”, reageert Hans Vollaard, universitair hoofddocent Nederlandse en Europese politiek aan de Universiteit Utrecht. Er bestaan op dit moment iets minder dan duizend lokale, onafhankelijke partijen in Nederland. Het precieze aantal is onduidelijk omdat ze vaak afsplitsingen of naamsverandering ondergaan en zelfs opgeheven worden voordat ze goed en wel zijn opgericht.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.