Als Chinese single vrouw boven de zevenentwintig ben je afgeschreven. Klaar. Afgedankt. Kansloos. Je krijgt zelfs een label: leftover. Deze term werd in 2007 officieel opgenomen in het Chinese woordenboek. En dat op advies van de feministische staatsorganisatie All-China Women’s Federation, een groep die zegt voor vrouwen op te komen, maar ondertussen 5.82 miljoen singles afzet als te progressief, lelijk, veeleisend en vooral falend.  Want, zo zeggen ze, leftovers verdienen vooral geen sympathie.

Kimberly is een leftover bij uitstek: hoogopgeleid, goede baan als lerares Engels, maar daardoor te weinig tijd om een geschikte man te vinden. En dat terwijl ze over vier dagen dertig wordt. Na een lange dag werken loopt ze zuchtend de KFC binnen. Ze is gekleed in wat je noemt een degelijk H&M'tje en sjouwt een doos rode wijn met zich mee. “Ik heb vijftig blinddates gehad. Allemaal georganiseerd door mijn ouders”, vertelt ze, terwijl ze wat gefrituurde kip naar binnen werkt. “Zo vermoeiend, al die blinddates. Ik heb tig keer hetzelfde praatje gehouden, mezelf constant moeten verkopen. Maar de ware, die zat er niet tussen.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.