Zodra het begint te schemeren in de straten van de Chinese hoofdstad Beijing verschijnen er van alle kanten zwaar bepakte mensen met scootertjes. Die scootertjes blijken meer te zijn dan alleen een vervoersmiddel; als de achterkant wordt opengevouwen ontstaat er een minikeukentje. Uit de grote zakken die de mensen op hun schouders dragen, verschijnen verschillende soorten voedsel; van groentespiezen tot broodjes met vlees. 

Sinds april 2013 is er een Chinese wet die deze straatkoks van Beijing verbiedt om zonder vergunning eten te verkopen. Volgens het stadsbestuur van de hoofdstad kan er zo beter toezicht gehouden worden op de werkwijze van de straatverkopers, wat de gezondheid van de mensen in de stad moet verbeteren. Toch blijft er met de komst van de nieuwe wet weinig toezicht op bijvoorbeeld hygiëne. Een vergunning om eten op straat te mogen verkopen is namelijk gewoon te koop. Daarnaast zijn er zijn geen eisen waaraan de koks moeten voldoen, behalve het betalen van een bedrag dat verschilt per standplaats.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.