Lange tijd was het taboe en zelfs verboden. Maar nu is de oudste en meest traditionele muziekstijl van Kaapverdië bezig aan een opmars. Veel vrouwen, jong en oud, vinden troost en plezier in Batuku, de stem van de Kaapverdische ziel.

Op een uur rijden van de hoofdstad Praia ligt São Lourenço dos Órgãos waar na een ongebruikelijk regenachtige winter nog een beekje door de groene vallei kabbelt. Op blote voeten en onder luid gepraat en gelach stellen tien vrouwen zich op in een halve cirkel. Een vrouw gekleed in een lange zwarte rok zingt. Terwijl de groep de trommels bespeelt en harmonisch antwoordt, bindt de vrouw een traditionele doek om haar heupen en begint te bewegen. Het ritme wordt opzwepender, de vrouw gaat op in de muziek en haar heupen gaan sneller en krachtiger heen en weer. Ze lijkt in een soort trance te komen terwijl de muziek het hoogtepunt bereikt. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.